Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

«S.O.S. ΜΑΡΤΙΝΕΝΓΚΟ»

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

για την αναστήλωση του προμαχώνα ΜΑΡΤΙΝΕΝΓΚΟ (1556)

ΤΟΥ ΠΑΛ. ΦΡΟΥΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ

Το Παλαιό Φρούριο του τόπου μας υπήρξε ο πρώτος οικισμός της σύγχρονης πόλης της Κέρκυρας, όταν από τον 6ο έως και τον 8ο μ.Χ. αιώνα οι Φαίακες μετεγκατέστησαν την πόλη τους απ’ την περιοχή του Ιλλαϊκού κόλπου, στη χερσόνησο των δυο Κορυφών, που αποτελούσε και φυσικό οχυρό και την οχύρωσαν περαιτέρω με δύο ομόκεντρους κύκλους τειχών.

Το Παλαιό Φρούριο αποτέλεσε τη Βυζαντινή πόλη Κορυφώ και εν συνεχεία κατά την Ενετική περίοδο (1386 - 1797) επί της ουσίας ανακατασκευάστηκε, δημιουργήθηκαν πολλές νέες οχυρώσεις και απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα, με τη προσθήκη οικοδομημάτων κατά τη περίοδο της Βρετανικής κατοχής (1816 - 1864). Το Παλαιό μας Φρούριο υπήρξε ιστορικά ένα απ’ τα απόρθητα φρούρια της Μεσογείου, πέραν του ότι είναι απ’ τα ωραιότερα της Ευρώπης.

Οι δυο επιβλητικοί προμαχώνες του ΜΑΡΤΙΝΕΝΓΚΟ και του ΣΑΒΟΡΝΙΑΝ πέριξ της κεντρικής πύλης του φρουρίου αποπερατώθηκαν το 1556.

Επί δεκαετίες το φρούριο αφέθηκε στη τύχη του, χωρίς συντήρηση, χωρίς αποψιλώσεις και κυρίως χωρίς αναστηλώσεις.

Απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατέρρευσε το αμυντικό τείχος του ΚΑΠΟΣΙΔΕΡΟ ο δε προμαχώνας ΜΑΡΤΙΝΕΝΓΚΟ απ’ το 1980 είναι περιτυλιγμένος με συρματόσχοινα για την στήριξή του, τριάντα και πλέον έτη... Ευτυχώς που προ δύο ετών ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του έτερου προμαχώνα ΣΑΒΟΡΝΙΑΝ, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ως βουλευτής ο κ. Νίκος Δένδιας το 2007.

Η αδιαφορία προς τον ιστορικό προμαχώνα είναι παροιμιώδης... κατάσταση με τα συρματόσχοινα αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ για την «Κέρκυρα του Πολιτισμού»... και κανείς δεν διαμαρτύρεται... και ενώ βλέπουμε να εντάσσονται στο ΕΣΠΑ έργα δευτερευούσης σημασίας, ο προμαχώνας παραμένει «αόρατος» ως φαίνεται για την Πολιτεία.

Επιβάλλεται λοιπόν το ΥΠΠΟΤ να προχωρήσει στις δέουσες διαδικασίες ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του ιστορικού προμαχώνα πριν να είναι πολύ αργά...

(Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ είναι μέλος του Δ.Σ.

της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ)